Składniki:
kapusta czerwona 1 sztuka średnia,
smalec ze skwarkami 4 łyżki,
cebula 1 sztuka,
jabłka 2 sztuki,
goździki 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
sól 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
pieprz mielony - ile potrzeba,
ocet winny 1 łyżka,
mąka pszenna 1,5 łyżki
kapustę czerwono drobno pokroić, wsypać do miski zalać wrzątkiem, zamieszać i odcedzić z wody
w garnku na smalcu ze skwarkami podsmażyć cebulę z jabłkiem, dodać goździki, kostkę rosołową
wsypać kapustę sparzoną, dodać cukier, sól, wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty
do smaku dodać pieprz mielony, ocet winny, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta czerwona duszona na smalcu ze skwarkami i z jabłkiem jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz