schab świeży bez kości 1,5 kg,
śliwki wędzone 200 gram
boczek wędzony 15 dag,
cebula 1 sztuka większa,
przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania
przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia
śliwki wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs
schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut
schab dobrze wystudzić, wywar z pieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy - doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami, boczkiem wędzonym, cebulą i pieczony w rękawie to idealne mięso na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz