twaróg półtłusty 1 kg,
jogurt gęsty 800 gram,
jajka 8 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki suszone kalifornijskie 200 gram 1 opakowanie,
herbatniki 200 gram,
lukier - w opisie,
jajka cukrowe jadalne - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki
dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach
LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe
sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników i z dekoracją jadalnych cukrowych jajeczek..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz