woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ryż 1 szklanka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
szczaw świeży 4 pęczki,
serek topiony 2 kostki,
kucharek + pieprz mielony - do smaku,
śmietana 12% 200 gram
wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, ryż i gotować do miękkości ryżu, dodać 2 kostki serka topionego
liście szpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu
do smaku dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem zmiksować - bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz