woda 3 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kucharek 1,5 łyżki,
ziemniaki 6-8 sztuk,
biała surowa kiełbasa 4 sztuki, żurek 1/2 litra 1 butelka szklana,
papryka ostra 3/4 łyżeczki,
czosnek granulowany 2 łyżeczki,
majeranek 2 łyżki,
śmietana 12% 200 ml
wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodać również kucharka
włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować z 25 minut
kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy - bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję tylko taki w szklanej półlitrowej butelce, jest dobrej jakości, inne niestety nie smakowały nam.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz