21.02.2018

z białą kiełbasą, ziemniakami pyszny żurek...

Składniki:


woda 3 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, ziemniaki 6-8 sztuk, biała surowa kiełbasa 4 sztuki, żurek 1/2 litra 1 butelka szklana, papryka ostra 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, śmietana 12% 200 ml

wodę zagotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, dodać również kucharka

włożyć do miękkich ziemniaków białą surową kiełbasę i na bardzo małym ogniu parzyć-nie gotować z 25 minut

kiełbasę wyjąć z wywaru, wlać roztrzepany z butelki żurek, wlać śmietanę 12% i mieszając zagotować, dodać czosnek granulowany, paprykę ostrą, majeranek, podawać z kawałkami białej kiełbasy - bardzo lubimy żurek i jak nie mam zakwasu to kupuję tylko taki w szklanej półlitrowej butelce, jest dobrej jakości, inne niestety nie smakowały nam.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!