jajka 6 sztuk "M",
margaryna miękka 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
olejek migdałowy 1 łyżeczka,
mąka pszenna 2 szklanki,
buraki ugotowane drobno starte 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1/2 łyżeczki,
dżem wysokosłodzony z czarnej porzeczki 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być
dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto
forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić
zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć
ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz