17.02.2018

buraczkowe ciasto przekładane dżemem...

Składniki:


jajka 6 sztuk "M", margaryna miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 szklanki, buraki ugotowane drobno starte 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1/2 łyżeczki, dżem wysokosłodzony z czarnej porzeczki 250 gram, puder cukier - ile potrzeba

jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być

dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto

forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić

zimne ciasto przekroić na trzy blaty, posmarować dżemem, nakryć drugim blatem, posmarować dżemem i nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć

ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!