Składniki:
wątróbka cielęca 1 kg,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
cebula 4 sztuki,
woda 4 szklanki,
majeranek 2 łyżki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
wątróbkę cielęcą świeżą oczyścić z żyłek, błon, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze i cieńsze kawałki
obtoczoną wątróbkę w mące pszennej smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać
wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut, zdjąć pokrywkę, dodać majeranek, kucharka, pieprz i bez przykrycia dusić z 5 minut
podawać na ciepło i do ziemniaków lub na zimno do pieczywa - wątróbka cielęca jest delikatniejsza, smaczniejsza od wieprzowej wątroby, my najlepiej ją lubimy duszoną z cebulą i majerankiem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz