31.12.2017

wątróbka cielęca duszona...

Składniki:


wątróbka cielęca 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, woda 4 szklanki, majeranek 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka

wątróbkę cielęcą świeżą oczyścić z żyłek, błon, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze i cieńsze kawałki

obtoczoną wątróbkę w mące pszennej smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i smażyć z 5 minut, co jakiś czas zamieszać

wlać wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut, zdjąć pokrywkę, dodać majeranek, kucharka, pieprz i bez przykrycia dusić z 5 minut

podawać na ciepło i do ziemniaków lub na zimno do pieczywa - wątróbka cielęca jest delikatniejsza, smaczniejsza od wieprzowej wątroby, my najlepiej ją lubimy duszoną z cebulą i majerankiem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!