Składniki:
boczek świeży bez kości 1,5 kg,
ząbki czosnku 6 sztuk,
cebula większa 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1 łyżeczka,
woda 1 szklanka
z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć
na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym
ciasno zawinąć roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze
przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw - boczek z szybkowara jest szybciej gotowy, jest kruchy,soczysty........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz