Składniki:
ciasto na małą struclę:
mąka tortowa 30-40 dag,
margaryna 1/4 kostki,
cukier 4 łyżki,
drożdże 3 dag,
woda letnia 4 łyżki,
mleko 1/2-3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka "XL"
masa makowa:
masa makowa 1/2 puszki dużej,
1 białko do masy,
żółtko + łyżeczka wody,
kruszonka - w opisie,
lukier - w opisie
drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki
wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota
odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę
ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek
masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać
położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką
piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić
KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka
LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier
pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz