6.11.2017

z makiem drożdżowa mała strucla...

Składniki:


ciasto na małą struclę: mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL"

masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie

drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki

wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota

odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę

ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek

masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać

położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką

piec w 180c, grzanie góra/dół około 40 minut, letnią polukrować i dobrze struclę wystudzić

KRUSZONKA: 5 dag miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka

LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier

pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!