papryka kolorowa 10 sztuk, cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mielone drobiowe 50 dag, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka pikantna 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana gęsta 2 łyżki, koperek posiekany 1 pęczek, woda 2 szklanki
z jędrnych papryk kolorowych ściąć czubek, delikatnie usunąć miąższ z pestkami, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
na patelni z olejem rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, wystudzić
mięso drobiowe mielone dokładnie wymieszać z ugotowanym ryżem, jajkiem, cebulą z olejem z patelni, kucharkiem, przyprawą do kurczaka, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem
faszerować nadzieniem papryki do pełna
układać w szybkowarze (włożyć sitko rozkładane,nie przypala dno) "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać z dwie szklanki wody, po zasyczeniu pary na średnim ogniu gotować 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać np. do zupy paprykowej, gulaszu
przed podaniem posypać posiekanym koperkiem - papryki kolorowe lubimy bardzo i to w różnych daniach, od sałatek po faszerowane, papryka z szybkowara jest krucha, miękka, aromatyczna, doskonała na lekki obiad czy na kolację........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz