Składniki:
GOŁĄBKI:
kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka,
mielone z kurczaka 60 dag,
ryż ugotowany 2,5 szklanki,
płatki owsiane i szklanka,
bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
przyprawa do kurczaka 2 łyżki,
jajka 2 sztuki "XL",
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
sos pomidorowy 1 torebka,
woda 4 szklanki
SOS POMIDOROWY:
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 3 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
przecier pomidorowy 1 kartonik,
wywar z gołąbków,
śmietana 12% 200 ml,
mąka pszenna 2 łyżki,
koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego
z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby
mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku
nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na dnie ułożyć dwa liście (szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka), układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki wyjąć na talerz jak przestygną, kapusta się nie rozleci
w garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę z cukrem, czosnkiem, dodać przecier pomidorowy z pudełka, wlać wywar z gołąbków - nie pełną szklankę wywaru zostawić do wymieszania śmietany z mąką, gotować z 3 minuty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gołąbki są bardzo smaczne, bardzo delikatne, bardzo aromatyczne, sos pomidorowy uzupełnia walory smakowe..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz