Składniki:
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
kucharek 1,5 łyżki,
sok pomidorowy 1 litr,
przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie,
śmietana 200 ml,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 4 łyżki,
koperek 1 pęczek,
olej rzepakowy czosnek 6 łyżek,
pieprz mielony do smaku
włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu
wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut
śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać z 6 łyżek do zupy, na talerzu posypać pieprzem do smaku
podałam z makaronem nitki - na szybko pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa, jest lekka z olejem rzepakowym czosnek, można podawać z czym się lubi lub samą do picia..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz