22.11.2017

szybka pomidorowa zupa z olejem rzepakowym czosnek...

Składniki:


woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka lub 1/2 opakowania mrożonej, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, przecier pomidorowy w kartoniku 1 opakowanie, śmietana 200 ml, woda 1 szklanka, mąka pszenna 4 łyżki, koperek 1 pęczek, olej rzepakowy czosnek 6 łyżek, pieprz mielony do smaku


włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, gotować z 20 minut na średnim ogniu

wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy z kartonika, dodać kucharka, gotować z 15 minut

śmietanę wymieszać z wodą zimną, mąką pszenna i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekany koperek (użyłam swój zamrożony), butelkę z olejem czosnkowym dobrze potrząsnąć i wlać z 6 łyżek do zupy, na talerzu posypać pieprzem do smaku

podałam z makaronem nitki - na szybko pyszna, rozgrzewająca zupa pomidorowa, jest lekka z olejem rzepakowym czosnek, można podawać z czym się lubi lub samą do picia..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!