Składniki:
wywar z gotowania buraków 2 litry,
woda 2 litry,
ziemniaki 8-10 sztuk ,
barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie,
fasola czerwona 1 puszka,
groszek zielony 1 puszka,
kucharek 1,5 łyżki,
cząber suszony 1 łyżka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 200 ml,
cukier 1 łyżka,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
olej rzepakowy chili 4 łyżki,
olej rzepakowy czosnek 4 łyżki
wywar z gotowania dzień wcześniej w szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody
dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować
dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków
do szklanki wlać sam wywar i wystudzić
dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką wystudzonego wywaru i mąką, wlać do zupy i mieszać do zagotowania
na koniec wlać po 4 łyżki oleju rzepakowego chili i czosnek, wymieszać - wywar z gotowania w szybkowarze buraków jak najbardziej nadaje się do wykorzystania jako baza do barszczu, barszcz jest najlepszy na drugi dzień, zawsze gotuję wieczorem i na następny dzień jest gotowe gdy smaki się przegryzły.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz