Składniki:
ziemniaki 1,5 kg,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
ser lazur 2 opakowania,
słonina wędzona 2 opakowania,
koperek 1/2 pęczka
maślanka wiejska opcjonalnie
ziemniaki niewielkie o jednakowej wielkości podgotować w nie solonej wodzie, nie rozgotować, wylać na durszlak i ostudzić
blaszkę 28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą
na ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut
przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej jakości maślanką........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz