Składniki:
śledzie świeże duże 6 sztuk,
sól ziołowa - ile potrzeba,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
kiszona kapusta 50 dag,
cebula 1 sztuka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej słonecznikowy - ile potrzeba,
szczypiorek 1 pęczek
filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzowaći ostrym nożem wyfiletować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć
do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące
na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony
surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać
ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków
filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz