Składniki:
jajka "M" 6 sztuk,
margaryna 15 dag,
cukier 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
dżem z ciemnych winogron 150 ml,
4-5 gruszek,
puder cukier - ile potrzeba
miękki tłuszcz, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach
wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, dodać dżem z ciemnych winogron (użyłam mój domowy dżem
"zobacz TUTAJ") i mikserem połączyć składniki
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych
na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić
zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz