Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
jajka 2 sztuki "M",
mąka pszenna - ile potrzeba,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
woda - ile potrzeba,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
cebula podsmażona - w opisie
ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto
porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka
wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą
5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku
podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz