4.09.2017

smaczne kopytka...

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka, cebula podsmażona - w opisie

ugotowane, wystudzone mączyste ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, ziemniaki zmielone w misce łyzką wygładzić, podzielić na cztery części, jedną wyjąć na wierzch ziemniaków i w to miejsce po zimniakach wsypać mąkę tortową, dodać makę ziemniaczaną, sól, jajka i wszystko szybko wyrobic na ciasto

porcję ciasta wałkować rękoma na wałek na desce podsypanej mąką, odkrawać nożem 1,5 cm kopytka

wkładać partiami kopytka na wrzącą wodę z olejem i solą, po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć i krótko opłukać zimną wodą

5 cebul na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto, dodać ciut cukru i doprawić kucharkiem, pieprzem mielonym, łyżką majeranku

podawać kopytka z cebulą - są smaczne na obiad i sycące, można podawać same kopytka do sosu czy gulaszu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!