Składniki:
PIEROGI NA MLEKU:
mąka tortowa 70 dag,
mleko 3,2% 1 szklanka,
gorąca woda 1,5-2,5 szklanki,
masło 1 łyżka/miękkie,
sól 1 łyżeczka
FARSZ :
ziemniaki ugotowane 80 dag,
twaróg 25 dag,
majeranek 2 łyżki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula podsmażona 8 łyżek
OKRASA:
cebula 8 sztuk,
smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek,
kucharek 1 łyżeczka,
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
DODATKI:
woda 4,5 litra,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 5 łyżek
na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną
do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne
wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut
ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem
z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką
dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę
do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz