Składniki:
masło klarowane 3 łyżki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cukier 1 łyżka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
bazylia otarta 1 łyżeczka,
pomidory 1,5 kg/dojrzałe,miękkie,
woda 1 szklanka,
jogurt naturalny 250 ml,
pieprz czarny grubo mielony - ile potrzeba
zamiast świeżych pomidorów można użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodać czosnek, kostki rosołowe
bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze blenderem zmiksować
wlać do cebuli, wlać wodę, mieszając gotować z 5 minut, dodać bazylię
jogurt naturalny dość rzadki wlać do zupy i tylko zagotować, przed podaniem posypać pieprzem grubo mielonym - zupa jest naturalnie gęsta, smakuje np. z grzankami............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz