24.08.2017

na szybko pomidorowa zupa...

Składniki:


masło klarowane 3 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżka, kostka rosołowa 2 sztuki, bazylia otarta 1 łyżeczka, pomidory 1,5 kg/dojrzałe,miękkie, woda 1 szklanka, jogurt naturalny 250 ml, pieprz czarny grubo mielony - ile potrzeba

zamiast świeżych pomidorów można użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodać czosnek, kostki rosołowe

bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze blenderem zmiksować

wlać do cebuli, wlać wodę, mieszając gotować z 5 minut, dodać bazylię

jogurt naturalny dość rzadki wlać do zupy i tylko zagotować, przed podaniem posypać pieprzem grubo mielonym - zupa jest naturalnie gęsta, smakuje np. z grzankami............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!