Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko 1,5 szklanki,
margaryna 8 dag,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 5 szklanek,
jajka 3 sztuki "L",
sól - szczypta,
śliwki 50 dag,
morele 50 dag,
wiórki kokosowe 4 łyżki,
polewa czekoladowa - w opisie
do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut
do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę z solą, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, do roztopionej margaryny wlać zimne mleko i od razu wlać do ciasta
hakiem wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto ma mieć konsystencję dość luźną, nie za gęstą
ciasto posypać łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło
forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć na przemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżką mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową i wymieszać
polewą polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i z owocami, kokosem i polewą smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz