Składniki:
mąka Mix B best in gluten free Schar 600 gram,
drożdże suche Schar 10 gram,
jajka 2 sztuki,
cukier 100 gram,
sól - szczypta,
aromat cytrynowy 1 łyżeczka,
mleko 150 ml,
masło 75 gram,
twaróg 50 dag,
masło 5 dag,
cukier 2 łyżki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 1 sztuka "L",
lukier - w opisie
ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od
"zobacz TUTAJ"
, skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" = masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem
hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym
wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarować twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty lukier i posmarować po wierzchu, na blaszce zostawić do wystudzenia - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych farszów wytrawnych i słodkich...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz