Składniki:
boczek surowy 1,3 kg/bez kości,
przyprawa do wołowiny 1 opakowanie,
czosnek 1 główka,
cebula 3 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
musztarda rosyjska 1 łyżka,
woda 1 szklanka
przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone = świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny
dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin
do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
boczek wyjąć na talerz i dobrze wystudzić, z szybkowara odlać nadmiar wody, cebule z czosnkiem blenderem zmiksować, będzie do posmarowania pieczywa lub można zamrozić i dodać później np. do bigosu
boczek jest kruchy, delikatny, aromatyczny i do pieczywa smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz