Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
mąka tortowa 600 gram,
sól - szczypta,
skórka z cytryny 1 duża,
nektarynka 10 sztuk
KRUSZONKA KOKOSOWA NA OLEJU:
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
wiórki kokosowe 6 łyżek
wg podanej kolejności do miski wkruszyć drożdże, wsypać na drożdże cukier,wlać dobrze roztrzepane jaka, wlać olej, letnie mleko, wsypać mąkę, sól - NIE MIESZAĆ
na mąkę zetrzeć ze sparzonej większej cytryny skórkę, nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym
rano łyżką silikonową lub drewnianą w misce ciasto wymieszać z 2 minuty łącząc składniki
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto przełożyć do formy, układać gęsto ćwiartki nektarynek
z podanych składników zrobić kruszonkę, oleju dolewać tyle, aby uzyskać kruszonkę
kruszonką posypać nektarynki, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto wystudzić - ciasto jest pyszne i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz