Składniki:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg,
jajka 1 sztuka "M",
sól - ile potrzeba,
mąka tortowa - ile potrzeba,
boczek wędzony 20 dag,
smalec 2 łyżki,
cebula 5 sztuk,
majeranek 1 łyżeczka
użyłam ziemniaki dzień wcześniej wieczorem ugotowane w mundurkach, okrasy nie solę gdyż boczek wędzony był dość słony = letnie ziemniaki utłuc dokładnie tłuczkiem, nakryć talerzem i schować do lodówki na następny dzień
do ziemniaków dodać soli do smaku, wbić jajko, wsypać mąki z 1,5 szklanki
szybko zagnieść ciasto nie klejące ciasto, jeśli trzeba to po trochu podsypywać mąką, z porcji ciasta na desce robić wałki, i kroić z nich małe kopytka, wrzucać do osolonej wody z łyżką oleju, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze
na smalcu podsmażyć boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojone cebule i podsmażyć na złocisto, dodać majeranek i pieprz mielony, zamieszać, kopytka podawać polane okrasą - kopytka są delikatne, smaczne............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz