Składniki:
jajka 5 sztuk,
margaryna 3/4 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
czerwona porzeczka 60 dag,
żółta polewa-lukier do ciast 1 opakowanie
kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji = miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia z 3-4 minuty, masa będzie zważona, ale ma taka być
wsypać do masy mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem na dużych obrotach
do ciasta wsypać zasypane cukrem porzeczki i krótko mikserem połączyć składniki
forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek - ciasto jest w smaku rewelacyjne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz