Składniki:
cielęcina bez kości 1,2 kg,
kostka rosołowa 1 sztuka,
przyprawa do cielęciny 1 opakowanie,
olej rzepakowy 4 łyżki,
woda 1 litr,
śmietana gęsta 2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki,
czosnek niedźwiedzi 1 łyżka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
sałata zielona 1 główka
porcję cielęciny opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać i natrzeć przyprawą do cielęciny,obwiązać grubszą nicią aby mięso miało zwarty kształt, schowac do lodówki na kilka godzin
w garnku szybkowara na oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
mięso wyjąć na talerz, do wywaru dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, zagotować zdjąć z ognia i wsypać czosnek niedźwiedzi
podawać porcję mięsa z tłuczonymi ziemniakami z sosem i np. zieloną sałatą ze śmietaną
cielęcina jest krucha, soczysta i smakuje wybornie na obiad, można również podać cielęcinę na zimno do pieczywa - SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz