Składniki:
mąka tortowa 700 gram,
olej rzepakowy 4 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
woda gorąca 3/4-1 litr,
kasza gryczana 2 woreczki,
twaróg 30 dag,
cebula podsmażona 4 sztuki,
wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
majeranek 4 łyżki,
śmietana gęsta - ile potrzeba
kaszę gryczaną ugotować do miękkości w nie solonej wodzie, dobrze odcedzić z wody, w misce wymieszać kaszę z twarogiem, majerankiem, cebulą podsmażoną na oleju,, pieprzem,kucharkiem, papryką wędzoną
mąkę, olej, sól dać do misy robota, dolewać w trakcie wyrabiania hakiem gorącej wody tyle, aby ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki
na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi
w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
pierogi są pyszne, delikatne i ze śmietaną smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz