Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
skórka z cytryny 1 sztuka,
margaryna 15 dag,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mrożone maliny 1 opakowanie,
galaretka 1 opakowanie/poziomkowa
miękką margarynę, cukier, startą skórkę z cytryny, jajka mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy dać ciasto, wyrównać wierzch łyżką
na cieście rozsypać mrożone maliny, wstawić od razu do nagrzanego piekarnika na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić
galaretkę poziomkową lub o innym smaku rozmieszać w 450 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia - ciasto jest pyszne smakowo i szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz