Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka,
twaróg 1 kg/wiaderko,
śmietana gęsta 150 ml,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 6 łyżek,
masło 5 dag/stopione,
żurawina 1/2 szklanki,
morele suszone 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba
składniki do sernika o temperaturze pokojowej, do dekoracji jajeczka słodkie = w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, aromat pomarańczowy na dużych obrotach z 3-4 minuty
do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, kaszkę manną, budyń bez cukru, śmietanę 18%, stopione wystudzone masło i połączyć składniki na dużych obrotach nie za długo
suszone morele pokroić na małe kawałeczki (kroję nożyczkami kuchennymi), razem z żurawiną wsypać do masy serowej i połączyć składniki nie za długo
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wlać sernik, parę razy stuknąć formą o blat aby odpowietrzyć masę
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest aksamitny, delikatny, aromatyczny, wilgotny, nie opadł-jest wysoki............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz