Składniki:
pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki,
ser żółty 20 dag,
przyprawa do kurczaka 2 łyżki,
czosnek niedźwiedzi 2 łyżki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
mleko 3,2% 3/4 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie
piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić w woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką
do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku, w mące, w mleku, w tartej bułce
na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 7-10 minut
mrożony groszek z marchewką wsypać do wody, gotować do miękkości, odlać wodę, dodać łyżkę masła, sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz z patelni po kotletach i utłuc tłuczkiem ziemniaki, podać posypane czosnkiem niedźwiedzim - sycący, smaczny obiad z soczystymi kotletami...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz