Składniki:
mąka tortowa 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
mak suchy 1 szklanka,
białka 10 sztuk,
sól - szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml
LUKIER:
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
mleko 1-2 łyżeczki,
wiórki kokosowe 2 łyżki
żółtka wykorzystałam do drożdżówki kaszubskiej
"zobacz TUTAJ" = mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić
zimne białka ze szczyptą soli ubijać mikserem na dużych obrotach
gdy zaczną białka sztywnieć w trakcie ubijania na dużych obrotach dosypywać wymieszane cukry
na koniec wlać pomału wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą
pianę przełożyć do miski z mąką i łyżką delikatnie połączyć składniki
niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka
lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz