Składniki:
młode ziemniaki 1 kg,
cebula 1 sztuka,
czosnek 1 główka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
ser żółty 20 dag,
kucharek 1 łyżeczka,
szpinak świeży lub mrożony 2 pęczki lub opakowania,
jajka 5 sztuk,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
sól ziołowa 1 łyżeczka,
śmietana gęsta 250 ml
na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać z praski wyciśnięty czosnek z jednej główki, dodać kucharka, użyłam szpinak świeży (mrożony jest dobrze trochę rozmrozić), wszystko podsmażać do odparowania nadmiaru wody mieszając co chwilę
do szpinaku letniego wsypać pokrojony w kosteczkę żółty ser, użyłam holenderski, wymieszać
średniej wielkości młode ziemniaki ze skórką dobrze umyte przekrojone na pół ugotować na "al dente", wylać na durszlak, naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć połówki ziemniaków skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak
jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać
wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz