Składniki:
kapusta biała 1 główka,
ryż 300 gram,
mięso mielone drobiowe 60 dag,
jajka 2 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przecier pomidorowy 200 ml,
czosnek niedźwiedzi 4 łyżki,
woda 1 litr,
śmietana gęsta 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki
ryż w woreczkach ugotować i wsypać do miski, dodać mielone mięso drobiowe, jajka, kucharek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, przecier pomidorowy i dokładnie wszystko wyrobić
z główki kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku i po chwili gotowania ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści odkroić gruby nerw, nakładać porcję mięsa na liść i zawijać gołąbki
do szybkowara 11 l, włożyć na dno rozkładane sitko (nie przypali się kapusta do dna), układać gołąbki, wlać wodę i od chwili zasyczenia pary gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, dobrze wystudzone gołąbki wyjąć z garnka na talerz, wywar przelać do mniejszego garnka
śmietanę wymieszać z mąką w pół litra wody, wlać do gotującego się wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu
gołąbki podać z sosem, posypać pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim - nam smakują takie gołąbki do pieczywa.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz