Składniki:
masło lub margaryna 250 gram,
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 3 krople,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
marcepan 200 gram/do wypieków,
jajka 7 sztuk "M",
mąka tortowa 200 gram,
mąka ziemniaczana 100 gram,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
cukier puder - ile potrzeba
zimną kostkę marcepanu do wypieków w rozdrabniaczu rozdrobnić
w robocie ucierać miękką margarynę z cukrem, aromatem migdałowym, sokiem z cytryny z 6 minut na dużych obrotach do białości
użyłam jajka "M", jeśli są "L" to użyć 5 sztuk, jajka dobrze rózgą blendera zmiksować
do masy wsypać obie mąki z proszkiem, marcepan i dokładnie połączyć składniki
w trakcie ucierania wlewać roztrzepane jajka i połączyć składniki na dość gęste ciasto nie za długo
piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, ciasto przełożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przed podaniem posypać cikrem pudrem - babka jest wybornie smaczna, wilgotna, delikatna, aromatyczna.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz