Składniki:
kapusta kiszona 1 kg,
kapusta biała 1/2 główki/ mała,
grzyby suszone 2 łyżki/mielone,
śliwki suszone 1 szklanka,
przyprawa do bigosu 1 opakowanie,
golonka wieprzowa 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 3 sztuki,
owoc jałowca 6 sztuk,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
woda 2 szklanki
bigos z golonkami najlepiej przygotować w szybkowarze wieczorem i na drugi dzień w piekarniku zapiec-odgrzać = do szybkowara włożyć pokrojoną białą kapustę i kiszoną kapustę, wsypać wszystkie przyprawy, śliwki suszone bez pestek, suszone grzyby zmielone, wlać wodę, przyprawę w płynie, wymieszać dokładnie
włożyć 2 średnie golonki wieprzowe i nakryć je kapustą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce
bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz