Składniki:
tortilla 1 opakowanie/pomidorowa,
    
    cebula 2 sztuki,
    
    olej rzepakowy 1/4 szklanki,
    
    mięso mielone drobiowe 30 dag,
    
    warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie,
    
    sok pomidorowy 300 ml,
    
    ząbki czosnku 5 sztuk,
    
    kucharek 1 łyżka,
    
    ryż ugotowany 100 gram/woreczek,
   
    papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
    
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    
    cebula 2 sztuki,
   
    ogórki konserwowe 4 sztuki,
    
    jogurt naturalny 380 ml,
    
    sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania 
na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać
do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować
dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić z 5 minut bez przykrycia
dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie
użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz