Składniki:
tortilla 1 opakowanie/pomidorowa,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
mięso mielone drobiowe 30 dag,
warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie,
sok pomidorowy 300 ml,
ząbki czosnku 5 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
ryż ugotowany 100 gram/woreczek,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
cebula 2 sztuki,
ogórki konserwowe 4 sztuki,
jogurt naturalny 380 ml,
sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania
na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać
do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować
dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić z 5 minut bez przykrycia
dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie
użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz