Składniki:
twaróg półtłusty 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
kasza manna 1 łyżka,
mąka tortowa 1,5-2,5 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
bułka tarta 1 szklanka,
masło 3/4 szklanki,
cynamon 1/2 łyżeczki
twaróg o zwartej konsystencji w misce dokładnie wymieszać z jajkami, solą, cukrem, mąki podsypywać do otrzymania dość zbitej konsystencji, resztę użyć do podsypywania deski
na podsypanej mąką desce formować wałeczki, rozpłaszczyć lekko i skośnie odcinać porcje kopytek
kopytka wkładać do wrzącej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 5 minut na mniejszym ogniu, wyjmować cedzakiem i opłukać krótko pod zimną wodą
na suchą patelnię wsypać tartą bułkę i mieszając podsuszyć ją, nie wciągnie za dużo masła, gdy zacznie się rumienić dodać masło i cynamon i stopić mieszając
kopytka polać tartą bułką - danie smaczne, delikatne i sycące na obiad.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz