Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
szpinak mrożony 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1 łyżeczka,
mleko 1 litr,
olej rzepakowy 4 łyżki
NADZIENIE "RUSKIE":
twaróg półtłusty 50 dag,
ugotowane w mundurkach ziemniaki 5 sztuk,
szczypiorek 1 pęczek,
cebula podsmażona 4 sztuki,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 12% 200 ml
do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko
z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut
cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle i wystudzić, dodać do twarogu półtłustego, ziemniaki zmielone w maszynce lub prasce do ziemniaków lub dobrze utłuczone tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, pokrojony szczypiorek i dobrze wszystko wymieszać ze śmietaną 12%
dobrze rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię
na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz