Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
marchew 2 szklanki,
pomarańcze 2 sztuki,
żurawina suszona 200 gram
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO:
serek homogenizowany 750 gram/waniliowy,
masło 15 dag,
capuccino 2 opakowania/rumowe,
sok z pomarańczy 1 łyżka,
orzechy włoskie 100 gram
składniki temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być
wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki
użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta
wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki
wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki
forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 180 C około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia
miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę
ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem
resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest smaczne,że w trakcie jedzenia chce się je jeść i jeść.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz