Składniki:
masło lub margaryna 15 dag,
jajka 3 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
mleko 250 ml,
mąka tortowa 430 gram,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 2 łyżeczki,
kakao 2 łyżki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie
KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO:
serek homogenizowany waniliowy 330 ml,
masło 10 dag,
cukier puder 2 łyżki,
sok z pomarańczy 2 łyżki,
skórka pomarańczowa 2 łyżki,
pomarańcze 2 sztuki duże
składniki ciasta i kremu temperatura pokojowa, wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika i mikserem utrzeć na jednolitą masę, forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka
składniki na krem: masło, cukier puder, sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach, dodać serek waniliowy homogenizowany i połączyć składniki
zimne ciasto przekroić na połowę, połowę kremu rozsmarować na cieście i nakryć drugim ciastem, rozsmarować resztę kremu, poukładać cienkie cząstki pomarańczy, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto smakuje przepysznie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz