Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 2 łyżki,
jogurt gęsty 1 kg/wiaderko,
czekolada mleczna 100 gram,
biszkopty okrągłe 150 gram,
woda 4 łyżki,
śliwki 3/4 kg,
cukier brązowy 3 łyżki,
woda 1/2 szklanki,
tortenguss rote 1 opakowanie lub mąka ziemniaczana 2 łyżki
składniki temperatura pokojowa, zwłaszcza jogurt = żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć w robocie z 4 minuty na dużych obrotach, z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli
wsypać budynie, kaszkę manną i połączyć składniki w robocie
dodać gęsty jogurt i w robocie połączyć składniki, za długo nie mieszać aby nie napowietrzyła się masa za mocno-sernik opadnie
wsypać pokruszoną czekoladę mleczną, białka ubite na sztywno i łyżką delikatnie wmieszać w masę jogurtową
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, na dnie położyć biszkopty, dodać masę, wygładzić wierzch, z 3 razy stuknąć tortownicą o blat stołu aby usunąć powietrze z masy
piekarnik elektryczny na grzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu
śliwki bez pestek w garnku posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody i zagotować , mieszać na średnim ogniu aż śliwki się ugotują,rozpadną, do szklanki z wodą wsypać tortenguss rote, wymieszać i wlać do śliwek, mieszać do zagęszczenia, wystudzić
gdy mus zacznie tężeć wyłożyć na wierzch sernika i schować do lodówki na 2 godziny - sernik jest tak smaczny, że brak słów do opisania, trzeba sernik upiec i zjeść..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz