Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone,
dżem 250 ml/z winogron,
szara reneta 4 sztuki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
cynamon 1 łyżeczka,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy
"zobacz TUTAJ"
) lub jaki się lubi
wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały sok z jabłek i dżemu
ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta
ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto
piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z tym nadzieniem jest tak smaczne że brak słów aby to opisać............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz