Składniki:
sznycle z indyka 1,30 kg,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
cebula 5 sztuk,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 1 litr,
śmietana gęsta 1 łyżka
sznycle indycze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, kucharka, pieprz grubomielony, pieprz drobnomielony wymieszać i natrzeć przyprawą sznycle, wsypać pokrojone w kostkę cebule i wymieszać, nakryć i do lodówki odstawić najlepiej na całą noc
sznycle otrzepać z cebuli, obtaczać w mące pszennej i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony, odkładać na talerz
zeszklić cebule, dodać sznycle, wlać przyprawę w płynie, z 1 litra odlać szklankę, wody resztę wlać do sznycli, pod przykryciem dusić do miękkości mięsa miękkie sznycle odłożyć na talerz
do wywaru wlać wodę, wsypać resztę mąki z obtaczania, dodać śmietanę i pałką blendera zmiksować sos i krótko zagotować
sznycle z sosem najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz